Dom bez kemikalija & Instant Pot

Eterična ulja i životinje

Eterična ulja i životinje

Dolaskom naše nove linije za životinje vam želimo osigurati i mjere sigurnosti kojih ćete se držati pri korištenju eteričnih ulja na svojim čupavcima 🐾
Prije svega, neovisno o tome kojeg kućnog ljubimca imate, bitno je znati da životinje imaju drugačiju razinu osjetljivosti na eterična ulja nego ljudi i zato je moja preporuka da za njih koristite isključivo Animal Scents liniju koja je kreirana baš po njihovoj mjeri. Više o liniji možete pročitati na jučerasnjem postu.

Uvijek je dobro početi polako, s manjim omjerima u manjim količinama.

Ono što trebate znati prije korištenja ulja na životinjama je sljedeće:
+ veličina životinje
+ gustoća dlake
+ kakav osjet njuha imaju
+ osjetljivost životinje ovisno o vrsti o kojoj se radi

Nemojte koristiti eterična ulja na životinjama na način na koji ih ne bi koristili na sebi. Neka eterična ulja imaju u sebi prirodne konstituente koji mogu djelovati toksično za životinje.

Nemojte stavljati eterična ulja na sluznicu životinje (oči, uši, usta)

Krenite polako i promatrajte njihovu reakciju, uvodite jedno po jedno ulje i svako ulje uvodite po 3 dana kako bi bili sigurni da nema nikakvih negativnih reakcija ako se nanose topikalno. Eteričnim uljima želimo dati podršku našim dlakavcima, nipošto im ne želimo narušiti zdravlje, pa imajte na umu da svako ulje koje je došlo u doticaj s vašim dlanovima će doći u doticaj i sa vašim ljubimcem ako ga nakon toga pomazite i počeškate.

NAČINI KORIŠTENJA:

1. TOPIKALNO
– Metoda koju holistički veterinari najviše preporučaju je upravo korištenje ulja na koži/dlaci. Stavite 1-2 kapi ulja na dlan, protljate i nježno pređete preko dlake svog ljubimca. Ako je vaša životinja malena, ulja razrijedite po uputama koje ćete naći u ovom postu.
– Kod brojnih vrsta se eterična ulja ne bi trebala nanositi na dno šapa, a ona koja sadrže mentol kao pepermint se ne bi trebala koristiti na osjetljivom područjima kao što je trbuh.
– Fotosenzitivnost ulja vrijedi i za životinje, pa ako koristite citrusna ulja, pripazite da ih ne koristite u periodu kada izvodite životinju u prirodu za vrijeme sunčanih sati.

2. AROMATIČNO (u difuzorima)
– Kada koristite ulja u difuzoru, držite prostor otvorenim kako bi se životinja mogla maknuti od aroma koje im ne odgovaraju. Životinje imaju istančani njuh, pa osjete ulja intenzivnije nego mi, ali bez straha, one se zaista maknu iz prostorije ako im ulja smetaju.

3. INDIREKTNA METODA
– Metoda koja je popularna kod malih životinja i onih osjetljivijih. Stavite kap ulja na rub dekice ili plišane igračke. Možete napraviti i sprej kojeg ćete koristiti u prostoru u kojem životinja boravi.

4. KUPKE
– Ako ste odlučili koristiti ulja tijekom kupanja vaših ljubimaca, obavezno koristite šampon kojim ćete razrijediti ulja. Također pripazite da vaš ljubimac ne pije tu vodu

ULJA I ODREĐENE VRSTE:

Psi: najuobičajeniji načini za korištenje ulja kod pasa su topikalno i aromatično korištenje. Svako ulje koje na nas djeluje opuštajuće i na pae djeluje tako. Možete koristiti i indirektnu metodu na način da ulja koristite na sebi i zatim kroz maženje i igru dopustite da ulja djeluju na njih.

Mačke: mačke su osjetljive na sintetičke spojeve, pa ne morate previše brinuti kada koristite YL eterična ulja. Još nije došla maca na svijet koja ne pokazuje točno kako se osjeća.

Ptice: ptice su vrlo osjetljive na velike koncentracije ulja, pa koristite male količine u difuzoru i držite ga na dobroj udaljenosti od kaveza. Možete koristiti i indirektnu metodu. Topikalna metoda nije preporučljiva.

Egzotične vrste, glodavci i druge male životinje: često imaju deblju i gušću dlaku koja brzo upija eterična ulja. Koristite jako male doze jer jedna kap ima utjecaj na odraslog čovjeka, pa je logično da tako maloj životinjici ne treba cijela kap za podršku.

Reptili: izrazito osjetljive životinje po pitanju njuha i kože, pa pripazite na to kada koristite ulja u dofuzoru ili kada ih dirate rukama.

Ribe: još jedne izrazito osjetljive životinje kod kojih se ulja ne koriste kao podrška već se koriste za higijenu akvarija, koristite jako male količine Thieves cleanera (1-2kapi) kada čistite akvarij vaših vodenih ljubimaca.

Konji i druge velike životinje: iako su velike, ulja treba uvoditi spontano i polako. Razrijedite ih prije korištenja topikalno, a preporučljiva je i indirektna metoda.

RAZRIJEĐIVANJE:

Ako koristite isključivo Animal Scents liniju, držite se omjera s posta o Animal Scents liniji, a ukoliko koristite ulja van linije, ovo su omjeri kojih se trebate držati:
Male životinje: 9:1 (9 kapi baznog ulja na 1 kap eteričnog ulja)
Srednje životinje: 4:1
Velike životinje: 1:1

Od toga koristite samo kap dvije za cijelo tijelo životinje.

ULJA KOJA TREBA IZBJEGAVATI:

Ona koja su bogata fenolom kao što su zimzelen, origano, klinčić i timijan.

Sve smjernice su preuzete od holističke veterinarke Dr. Kristen Miller (DVM, CVA, and Level 2 Reiki practitioner, currently works at an integrative practice in Long Island, New York. Along with Western Medicine, she incorporates aromatherapy, Traditional Chinese Medicine, and energy therapy to treat her patients)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *