Što je Instant Pot? Koja je razlika klasičnog express lonca i Instant Pota?

Što je Instant Pot? Koja je razlika klasičnog express lonca i Instant Pota?

Što je Instant Pot?

Instant Pot je samostojeći električni programabilni multi-cooker. Zamjenjuje više uređaja u jednom i time štedi vrijeme, novac i mjesto u kuhinji! Omogućava da hranu pripremam i do 70% brže od tradicionalnog načina kuhanja, čime se savršeno uklapa u užurbani životni tempo zaposlene mame. Uz najnoviju tehnologiju Instant Pot uklanja sve strahove klasičnog ekspress lonca.

Koja je razlika klasičnog ekspress lonca i Instant Pota?

Glavna razlika klasičnog ekpres lonca i Instant Pota je što je Instant Pot samostajeći uređaj, vrlo lako prenosiv i ne ovisi o izvoru topline nego sam ima ugrađene grijače i ono još bitnije mikroprocesore kojima nadgleda cijeli proces kuhanja. Tako dok pri klasičnom ekspress loncu morate biti fizički prisutni da ga premjestite na manje kolo kad stvori pritisak (jer svi mi stavimo na najjači izvor energije da što prije zakipi, stvori tlak i “zatvori” poklopac) Instant Pot to odrađuje sam. Isto tako isključi jelo kad istekne vrijeme koje ste namjestili, pa samim time ne morate biti prisutni niti tada. Doslovce postoje jela koja možete uključiti pritiskom na gumb i otići po dijete u vrtić/školu, u trgovinu ili na plažu, a vaše jelo vas čeka toplo. Rekla bi da osim gore navedenog ogromna je razlika u tome što mi nikad nije palo na pamet da u klasičnom express loncu skuham rižu, zobenu kašu, jaja, povrće na pari tj. sva jela i priloge za koje je dovoljno od početka do kraja kuhanja max par minuta. Dok kod Instant Pota to radim na redovitoj bazi, obzirom da ne moram stajati pored lonca dok on kuha, nego samo namjestim vrijeme i odem, oprati kosu, nahraniti pse, povješati rublje i slično. Dodatno Instant Pot ima opciju odgode početka kuhanja, tako da puno puta namjestim sve navečer, on se uključi po noći i skuha do ujutro jelo. Isto tako se isključi sam kad je kuhanje završeno, što mi omogućava da temeljac i jela koja se dugo kuhaju, kuha dok spavam. Uz sve nove dodatne opcije koje Instant Pot nudi (opisano malo niže), meni je to totalni game changer i prava revolucija u kuhanju.

Instant Pot tehnologija se stalno razvija

Instant Pot je vrlo popularan uređaj na američkom tržištu već dugi niz godina. Za one koji nisu upoznati, radi se o aparatu koji spaja funkcionalnost ekspres lonca i sporog kuhala u jednom. Ima još puno dodatnih funkcija čime mijenja više uređaja u vašoj kuhinji. Prije 2 godine Instant Pot je izdao dugo očekivani dodatak za proizvod, odnosno Instant Pot Air Fryer poklopac (Crisp Modeli), koji pretvara Instant Pot fritezu na vrući zrak i dehidrator i to samo zamjenom poklopaca. Poklopac je jednostavno grijaći element i ventilator. Jednostavan je, siguran i učinkovit za korištenje.

Instant Pot Crisp modeli pored standardnog express poklopca imaju i drugi Air Fryer poklopac, košaru za fritezu, stalak za dehidrator od nehrđajućeg čelika i plastični stalak na koji ćete staviti vrući poklopac.

Dakle, ako želite pržiti u Air Fryeru ili dehidrirati, sve što trebate učiniti je zamijeniti poklopac ekspres lonca poklopcem sa Air Fryer opcijom. To će vam omogućiti da očistite svoje kuhinjske ormare i uklonite svoje stare jednostruke uređaje kao što su friteza na vrući zrak, roštilj, pećnica, grijač hrane, ekspres lonac i dehidrator. Poklopac kombinira grijaći element i ventilator, koje ćete koristiti na visokoj temperaturi za prženje na zraku i niskoj za dehidraciju. EvenCrisp tehnologija obećava hrskav završetak i zlatnu boju pri prženju na zraku. Zamislite hrskava pileća krilca sa zlatnom kožom… možete pržiti na zraku sa samo dvije žlice ulja premazane preko hrane, što znači da će vaša hrana biti zdravija nego kad je pržena u dubokom prženju, ali s istim rezultatima.

Kada dehidrirate, ulje vam uopće nije potrebno. Unaprijed postavljeni programi nude jednostavnost korištenja. Raspon temperature za ove funkcije je od čak 40 stupnjeva celzijusa do 232 stupnjeva celzijusa.

Funkcije Instant Pota

Ovisno o modelu, može raditi do 12 različitih funkcija u kuhinji!

Instant Pot funkcije uključuju:

– ekspres lonac (Pressure Cooker) – posudu za sporo kuhanje (Slow Cooker) – kuhalo za rižu (Rice Cooker) – kuhalo na paru (Steamer) – pirjanje hrane (Sauté) – mogućnost pravljenja jogurta (Yogurt Maker) – kuhalo za jaja – podgrijavanje hrane (Warmer) – program za kolače (Bake) – friteza na vrući zrak (Air Fryer) – dehidrator (Dehidrate) – sterilizator … sve u JEDNOM UREĐAJU!!!

RAZLOZI ZAŠTO VOLIM INSTANT POT:

 • Manje prljavog posuđa Budući da mogu pirjati i kuhati pod pritiskom u jednom loncu, više ne trebam tavu da zapržim meso
 • Jednostavnije i sigurnije kuhanje Nakon što sam dodala sve sastojke i zatvorila poklopac, mogu se posvetiti drugim obavezama! Instant Pot će se automatski isključiti i prebaciti u način održavanja temperature kada kuhanje završi Mikroprocesori nadgledaju tlak, temperaturu i prilagođavaju intenzitet topline.
 • Kuhanje je brže od tracionalnog načina Kako često nosim svoj ručak na posao, doslovce ga mogu spremiti prije odlaska na posao, jer se namirnice pod pritiskom kuhaju i do 70% brže!
 • Ugodnija kuhinja  Kod kuhanja pod pritiskom nema širenja mirisa i zagrijavanja prostora kao kod pećnice ili štednjaka
 • Zdraviji obroci Unutarnja posuda je napravljena od nehrđajućeg čelika, bez kemijske presvlake. Kako kuhanja pod pritiskom nema isparavanja, većina hranjivih tvari se zadržava u hrani 
 • Manji računi za struju Instant Pot koristi daleko manje energije od pećnice ili štednjaka, tako da s vremenom trošim manje struje
Rado bi čula vaše iskustvo s Instant Potom, pa pišite u komentare ovog posta ili me tagirajte na Instagramu @astra.potockih

NARUČITE SVOJ INSTANT POT i ostvarite dodatne pogodnosti


Related Posts

Instant pot: kako početi i na što obratiti pažnju

Instant pot: kako početi i na što obratiti pažnju

Upoznali ste mogućnosti Instant Pota, odlučili se za model, no…. kako započeti rad u Instant Potu?
Što znače svi oni gumbi na njemu i na što obratiti pažnju?
Evo par savjeta za lakši početak.

Instant Pot: koji model odabrati?

Instant Pot: koji model odabrati?

Saznali ste za Instant Pot, proguglali ste, svidio vam se i odlučili ste ga kupiti. No, koji uređaj odabrati? Ovo je vodič koji će vam pomoći izabrati baš najbolji model za vaše potrebe.6 thoughts on “Što je Instant Pot? Koja je razlika klasičnog express lonca i Instant Pota?”

 • Kad sam bila mala djevojcica, moja mama se pobrinula da neidem blizu pretis lonca jer moze eksplodirati ? ali je strah uvijek ostao uz mene. 35 godina NIKADA nisam ni pomisljala da nabavim pretis lonac. Sve dok prijateljica nije nabavila Instant Pot. WOW ! Lako, bez zastrasujuceg zvuka klasicnog pretis lonca kojeg se ja sjecam ?‍♀️ pritisni dugmic i cao! Najveca prednost za mene je da se kuca negrije kao kad kuhate na stednjaku, nema isparavanja cio dan kad spremate nesto sto zahtijeva duze vrijeme kuhanja, nemorate stalno probjeravati i dodavati tekucinu, i vrijeme kuhanja je DRASTICNO SMANJENO! Ono sto sam spremala po 2-3 sata sada je gotovo za manje od sat. Da li ste znali sto duze kuhate, sve manje vitamina je u vasoj hrani? I na kraju, velika usteda elekricne energije

  • Pozdrav Mirela,
   Slažem se potpuno olakšava kuhanje, smanjuje vrijeme kuhanja i daje nama mamama više slobodnog vremena.
   Win – win – win!!! 🙂

 • Plasila sam se da ce biti komplicirano, toliki dugmici malo je zastrasujuce. No nakon prve upotrebe sam shvatila da je lako, ako zelite dinstati meso odaberite tipku za dinstanje ( Sauté) ako zelite juhu ofaberite tipku za juhu, za grah ima tipka takodje…sto je vise tipki vise je mogucnosti 🙂 Danas bi jedina komolicirana stvar bila moja kuhinja bez Instant Pota!

  • Slažem se, nije nimalo komplicirano 🙂 nego naprotiv vrlo jednostavno.
   Hvala vam šte ste sa nama podijelili svoje iskustvo.

  • Pozdrav Anita, Instant Pot ne možete kupiti nigdje u Srbiji. No, mi iz Hrvatske isporučujemo u Srbiju, tako da kad budete htjeli naručiti samo ispunite obrazac na kontakt formi ili mi pošaljite mail na: [email protected]
   Lp, Astra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *