Instant Pot: Temeljac od kostiju (pileći i juneći)

Instant Pot: Temeljac od kostiju (pileći i juneći)

Od kad je Instant Pot stigao u naš dom, skuhati temeljac je super jednostavno.
Potrebno je samo staviti namirnice, dodati vodu, zatvoriti poklopac i namjestiti vrijeme.
Moj temeljac se kuha po noći dok spavamo.
Sve pripremim navečer i ostavim lonac da kuha preko noći.
Do ujutro se lonac dovoljno ohladi, pa ga mogu otvoriti i nastaviti s procesom.
Evo postupka:

Temeljac od kostiju (pileći i juneći)

02.12.2017.

By:

Ingredients
 • 2 kg kostiju (pilećih/purećih ili junećih i telećih)
 • 3 mrkve (nije nužno al daju lijepu boju)
 • peršin korijen
 • 1 glavica luka
 • par zrna papra
 • 1 jušna žlica jabučnog octa
 • 3 litre vode tj. vode napunite do max linije
  Povrće je opcionalno za temeljac. Ako nešto nemate, slobodno izostavite. Ako nešto posebno volite, slobodno stavite.
Upute
 • Korak 1 Sve stavite u Instant Pot. Napunite vode do max linije.
 • Korak 2 Uključite na Manual” (Pressure ili Pressure Cook ovisno o modelu). Ovisno o temeljcu kojeg želite spremiti vrijeme stavite na:
  2 sata za pileći temeljac
  4 sata za pureći (velike kosti, pazinski puran)
  6 sati za juneći/goveđi temeljac
  Obzirom da Instant Pot nema opciju kuhanja 6 sati, vrijeme namjestite na 3 sata, pa kad je proces gotov, opet uključite na 3 sata.
 • Korak 3 Nakon isteka vremena, pustite prirodno puštanje pare tj. pričekajte da se sigurnosni ventil spusti (mali metalni dio) da možete otvoriti poklopac. Nikako ne upotrebljavajte brzo puštanje pare!
 • Korak 4 Kosti i povrće izvadite u posudu, a temeljac procjedite kroz gusto sito i spremite u veće posude.
  Ostavite ga na sobnoj temperaturi dok se skroz ne ohladi.
  Tada ga stavite u hladnjak i ostavite preko noći.
 • Korak 5 Ujutro pokupite višak masnoće, nju bacite.
  Temeljac spremite u male plastične posudice i zamrznite.
  Koristite ga po potrebi u varivima, gulašima i sl.

 

ZAŠTO KONZUMIRATI TEMELJAC?

Puno je razloga da vratimo mesne, kokošje i riblje juhe od kostiju u našu prehranu. U današnje vrijeme, kad toliko puno ljudi ima probleme sa propusnim crijevima, treba znati da upravo juhe od kostiju osiguravaju potreban materijal za rast i obnavljanje stanica crijevne stijenke i imaju zacjeljujući učinak na upalne procese u crijevima. Osim što ova hrana ima zaštitni i iscjeljujući učinak na sluznicu probavnog trakta, također je ljekovita i za naše kosti i zglobove, te jača imunološki sustav organizma i ubrzava oporavak bolesnika.

Višesatno kuhanje kostiju oslobađa mnoge ljekovite komponente kao što su kondroitin sulfat i glukozamin, koji su važni za zdravlje kostiju i zglobova jer smanjuju upalne procese i bolove u zglobovima. Ove se komponente čak prodaju kao skupi suplementi protiv artritisa. Osim toga, juha od kostiju sadrži važne minerale u takvom obliku iz kojeg ih tijelo najlakše može apsorbirati i iskoristiti. Ona je izuzetno važan izvor kalcija, magnezija, fosfora, silicija, sumpora i drugih minerala u tragovima, koji su neophodni za zdravlje naših kostiju.

Temeljac hlađenjem poprima želatinozni oblik. To je zbog sadržaja želatina koji se oslobađa kuhanjem kostiju, srži, hrskavica, tetiva i ligamenata. Želatin je vjerojatno najstarija funkcionalna hrana i stoljećima se znalo za njezinu ljekovitost.

Osim što je izuzetno zdrav, želatin daje hrani izvrstan okus i zato je temeljac u svim poznatim kuhinjama svijeta imao glavnu ulogu u pripremi ukusne hrane. No, u drugoj polovici 20. stoljeća želatin pada u zaborav, jer je industrija otkrila kako u laboratoriju proizvesti umjetne okuse i arome. Otkriven je mononatrij glutaminat (pojačivač okusa) koji, na vrlo jeftin način, hrani daje jači, više mesni okus. Tako su nastale kocke i koncentrati za juhu, juhe iz vrećice, mješavine začina, gotovi umaci i sva gotova i polugotova jela. Domaći temeljac – ljekovita juha od kostiju bogata hranjivim tvarima, izbačena je iz našeg jelovnika u zamjenu za jeftin i vrlo štetan supstitut – MNG. Dakle, osim što domaće juhe od kostiju trebamo vratiti u naše jelovnike zbog zdravstvenih razloga, one su također i vrlo ukusan i okrepljujući napitak, a upotreba temeljca u kuhanju pridonosi općenito većem gurmanskom užitku.

Tekst preuzet: Istine i laži o hrani by Anita Šupe


Related Posts

Instant Pot: Kuhanje na pari

Instant Pot: Kuhanje na pari

Upoznajte 2 načina kuhanja na pari u Instant Potu.

6 namirnica koje najčešće kuham u Instant Potu

6 namirnica koje najčešće kuham u Instant Potu

Instant Pot koristim kao ekspres lonac, kuhalo na pari, umjesto tave i malih posuda za kuhanje ili kuhalo za rižu.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *