Dom bez kemikalija & Instant Pot

Zašto je važno kupovati visokokvalitetna eterična ulja?

Zašto je važno kupovati visokokvalitetna eterična ulja?

Zašto su visokokvalitetna eterična ulja nerijetko vrlo skupa?
Visoka cijena odražava niz čimbenika:
– vrijeme i trud uložen u uzgoj biljaka u optimalnim uvijetima, na netaknutom tlu u prirodnom staništu biljke
(http://www.seedtoseal.com/en/3-pillars)
– vrijeme i trud uložen u berbu koja u velikoj mjeri ovisi o tome koji se dijelovi biljke koriste i koliko ulja sadrže(npr. latice ruže se beru isključivo ručno i potrebno je cca 20kg latica za dobivanje 5 ml čistog ulja što objašnjava cijenu eteričnog ulja ruže)
– troškove proizvodnje-postupci proizvodnje često su prilično malog opsega te iziskuju puno vremena i truda kao i specijaliziranu opremu

Ako kupujete visokokvalitetna eterična ulja, možete biti sigurni da sadrže odgovarajuće tvari u odgovarajućim omjerima i da će imati željena terapijska svojstva.
Sintetska i razrijeđena ulja manje su predividljiva i manja je vjerojatnost terapijskog učinka.
Čista eterična ulja sadrže stotine kemijskih sastojaka koji u mješavini ostvaruju interakcije te se njihova individualna svojstva poboljšavaju u postupku sinergije što se ne događa ako se koriste sintetska ulja.

Budući da je proizvodnja čistih ulja vrlo skupa, na tržištu se pojavljuju i jeftinija ulja koja su patvorena, a time i slabije kvalitete. Glavne metode patvorenja ulja su:
– dodavanje jeftinijeg ulja, alkohola ili druge alkoholne baze
– dodavanje sintetskog proizvoda
– zamjena jeftinijim eteričnim uljem
Nažalost, postupci kao što je dodavanje jeftinijeg lavandina lavandinom ulju ili dodavanje ulja poljske metvice ulju paprene metvice vrlo su rasprostranjeni. Ako ulje nije ono što vjerujete da jest, upitna je njegova djelotvornost, pa čak i neškodljivost.

Međunarodna organizacija za standardizaciju i Francuska udruga za normativizaciju postavile su standarde za eterična ulja u industrijskom kontekstu, ali kvalitetu ulja korištenih u aromaterapiji može biti teško utvrditi zbog manjka zakonskih regulativa za te iste standarde proizvodnje zbog čega kompanije vrlo često proizvode sintetička ulja ili mješavine čistih i sintetičkih, a označavaju ih kao 100% čista. To samo potvrđuje koliko je važno kupovati od uglednog dobavljača koji sam ispituje kvalitetu svakog ulja.
Young Living ulja se osim u njihovim laboratorijima testiraju i u laboratoriju nepristrane ‘third party’ organziacije za testiranje kvalitete kako bi se osigurala transparentnost te neupitna čistoća i kvaliteta.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *